#bOObs

English     Tο #bOObs στο Instagram

Στήθη, μεμέ, πεπόνια, βυζιά. Μεγάλα, μικρά, σ τ ρ ο γ γ υ λ ά, πλακέ, όπως και να τα αποκαλούμε και ό,τι σχήμα ή μέγεθος και να έχουν, υπάρχουν. Οι χαρακτηρισμοί ποικίλουν όσο και τα χαρακτηριστικά, αλλά πόσα ξέρουμε γι’ αυτά, ειδικά για τους κινδύνους που κρύβονται κάτω από τις ελκυστικές καμπύλες στις οποίες συνήθως επικεντρωνόμαστε;

#bOObs  #bOObs

Τι είναι το #bOObs

Χρησιμοποιώντας το μέσο της φωτογραφίας, το #bOObs ευαισθητοποιεί τις νέες γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού.

Μέσω συναντήσεων, φωτογραφήσεων και ενημερωτικών αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα, το #bOObs βοηθά τις γυναίκες να γνωρίσουν το σώμα τους, να το αποδεχτούν και να μάθουν για τους κινδύνους του καρκίνου του μαστού και για την αυτοεξέταση.

Ο σκοπός #bOObs

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα ξέρεις για τα βυζιά σου; Τι ξέρεις πραγματικά για τον καρκίνο του μαστού;

Το #bOObs αποσκοπεί στο να καταρρίψει τα ταμπού και να ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Πώς; Φέρνουμε το γυναικείο στήθος στο προσκήνιο, κάνοντάς το το κεντρικό θέμα συζήτησης. Αποκαλύπτουμε τα βυζιά μας και μιλάμε για αυτά.

Το hashtag χρησιμοποιείται για να διαδοθεί το μήνυμα και με στόχο να μην αποτελεί η λέξη πια ταμπού. Στο #bOObs υπάρχει διαφάνεια – γυναίκες που αποκαλύπτουν τα βυζιά τους ώστε όλο και περισσότερες να ενημερωθούν σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο καρκίνος του μαστού να μας αγγίξει όλες.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, αλλά θα συμπεριλάβει και τους θεατές – άντρες και γυναίκες.

Ποιανού τα βυζιά;

Οι γυναίκες που ποζάρουν για το #bOObs αποκαλύπτουν τα βυζιά τους οικειοθελώς με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, δεν είναι μοντέλα που έχουν προσληφθεί για το σκοπό αυτό, ούτε είναι απαραίτητο να έχουν επηρεαστεί οι ίδιες -άμεσα ή έμμεσα- από τον καρκίνο του μαστού.

Τα βυζιά στις φωτογραφίες ανήκουν σε ενήλικες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης ή ιατρικού ιστορικού. Στις φωτογραφίες δεν αναγνωρίζονται τα άτομα γιατί το πρότζεκτ -όπως και η ασθένεια- δεν κάνει διακρίσεις. Ανάμεσά τους θα βρεις την γειτόνισσά σου, τη φίλη σου, την αδερφή σου, την κοπέλα σου, τον εαυτό σου.

Πού;

Το #bOObs έχει ως βάση του την Ελλάδα, την γενέτειρα της φωτογράφου, όπου η ενημέρωση για τις αυτο-εξετάσεις του μαστού και οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού είναι ελάχιστες. Αν και το πρότζεκτ θα εστιάσει στην τοπική ενημέρωση, η φωτογράφος αποσκοπεί και στην ευαισθητοποίηση των φίλων και συγγενών της στην Ισπανία και στο εξωτερικό. #bOObs

Περισσότερα για τον σκοπό

Ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο σύνηθες είδος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 2018 2,1 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, 627.000 εκ των οποίων δεν επέζησαν. Η πρόληψη είναι καίριας σημασίας, αλλά το βασικό στην επιτυχή θεραπεία είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα.
Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στην Ισπανία.
Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ.
Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του μαστού είναι 100 φορές λιγότερο κοινός στους άντρες από ό,τι είναι στις γυναίκες. Για τους άντρες, οι πιθανότητες να προσβληθούν από τον καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι 1 στις 1.000.
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer-in-men/about/key-statistics.html

   

Σχετικά με τη φωτογράφο

Η Σύλβια Κουβέλη έχει σπουδάσει φωτογραφία στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, συλλέγοντας γνώσεις και παίρνοντας ερεθίσματα από διάφορους δασκάλους. Το βασικό ενδιαφέρον της σχετίζεται με τους ανθρώπους: είτε έχει να κάνει με πορτραίτο, είτε με φωτογραφία δρόμου, ή φωτορεπορτάζ, το άτομο τείνει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ιδέα του φωτογραφικού πρότζεκτ #bOObs δεν πηγάζει από μια βαθιά, τραυματική προσωπική εμπειρία. Δεν πρόκειται για μια καλλιτεχνική έκφραση απώλειας και πόνου. Αντιθέτως, είναι ένα διασκεδαστικό και αισιόδοξο κάλεσμα με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, ώστε να επιτύχουμε και την καλύτερη πρόληψη.

Συμμετέχοντας συχνά σε εθελοντικές δράσεις, η Σύλβια Κουβέλη θέλει να εισάγει το φιλανθρωπικό στοιχείο στο φωτογραφικό πρότζεκτ #bOObs. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις, όπως το  WWF CN Tower Stair Climb (Καναδάς) και το Barcelona Garmin Triathlon (Ισπανία), όπου συγκέντρωσε δωρεές για το ίδρυμα Fundació Vincent Ferrer ώστε να προσφέρει στήριξη σε νέες γυναίκες στην Ινδία για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Έχει δωρίσει τα μαλλιά της μέσω της Donate Hair σε παιδιά που έχουν περάσει από θεραπεία για τον καρκίνο ή που πάσχουν από αλωπεκίαση, και τώρα είναι εθελόντρια φωτογράφος στην PhotoAid Greece, μία εθελοντική οργάνωση που προωθεί ΜΚΟ και άλλες φιλανθρωπικές ομάδες.

Η Σύλβια πιστεύει ότι χρειάζεται να είμαστε πιο ανοιχτοί με τα σώματά μας. Σε ό,τι αφορά τα βυζιά μας, το να μιλάμε για αυτά σαν ένα οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός μας είναι συχνά δύσκολο, καθώς έχουμε συνηθίσει να τα συσχετίζουμε με την θηλυκότητα και το σεξ. Η προβολή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως κάτι αποκλειστικά σεξουαλικό δεν βοηθάει ιδιαίτερα, καθώς σπάνια προβάλλεται μια ουδέτερη εικόνα του γυναικείου στήθους. Η Σύλβια ελπίζει ότι το #bOObs θα έχει ένα οπτικά δυνατό αποτέλεσμα που θα καθηλώσει τους συμμετέχοντες αλλά και το κοινό, και ότι θα επιτύχει τον στόχο του να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το #bOObs;
Δες τις παρακάτω αναρτήσεις:

 • #bOObs on Instagram – Ακολουθήστε το #bOObs στο Instagram για ενημερώσεις, πληροφορίες κ.α.
 • The #bOObs Photo Shoots – Οι φωτογραφίσεις γίνονται μαζί με μικρές συναντήσεις για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Μάθετε ακριβώς πώς γίνονται εδώ.
 • #bOObs August Show & Tell – Το Instagram στα δικά σας χέρια.
 • Hair Story – Έχεις σκεφτεί ποτέ να δωρίσεις τα μαλλιά σου; Η Σύλβια το έκανε! Διάβασε λεπτομέρειες και δες τις φωτογραφίες πριν και μετά.
 • #bOObs Exhibition – Athens – Το #bOObs κάνει την πρώτη του έκθεση στην Αθήνα. Δες φωτογραφίες από τα εγκαίνια εδώ.
 • #bOObs in the media – Συνεντεύξεις και άρθρα για το πρότζεκτ.
 • #bOObs December Show & Tell – Το @boobs4prevention γέμισε με δικές σας φωτογραφίες.
 • Skin On Sundays + #bOObs Collab in BCN – Ποίηση και φωτογραφία συνδυάζονται σε αυτή την όμορφο συνεργασία στη Βαρκελώνη.
 • Cool Breast Cancer Campaigns – Δες αυτούς τους οργανισμούς που αναθεωρούν το πώς ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο του μαστού.
 • What’s Art Collective + #bOObs Collab in BCN – Καλλιτεχνική συνεργασία στη Βαρκελώνη.
 • “#bOObs for Life” Exhibition in Los Angeles – Η Σύλβια Κουβέλη και ο Τεντ Μέγιερ διοργανώνουν μία έκθεση στο Λος Άντζελες τον Οκτώβριο του 2019.
 • Έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής συναυλίας “Η Μελωδία της ΑΕΛΙΑ